Yvonne. Ze was mama van drie kindjes en kreeg vrij plotseling een nieuwe baan aangeboden. Een hele bijzondere baan, waarin het belangrijk was dat ze haar mening gaf. Mensen wilden graag weten wat ze te zeggen had en ze had ook een duidelijke visie op waar het naartoe mocht gaan met het bedrijf. Echter, ontstond er iets geks wanneer ze voor een groep mensen moest praten. Ze wist wel wat ze wilde zeggen, maar ze kwam niet uit haar woorden. Vooral als haar heel direct gevraagd werd naar haar mening leek ze dicht te slaan. Best lastig bij een nieuwe baan. Daarom zocht ze me op, voor een individuele systemische coachsessie.

Ik vroeg haar op welk moment haar opstelling geslaagd zou zijn. Wanneer zou ze tevreden de deur uit lopen? Ze kwam bij het vormen van haar antwoord moeilijk uit haar woorden. Hoe kloppend met haar vraag van dat moment!
Uiteindelijk gaf ze aan meer zicht te willen hebben op de blokkade van haar op het gestructureerd, helder vertellen van haar gedachten. Daar wilde ik wel met haar naar kijken samen.


Ik vraag door. Naar haar vader en moeder. Naar haar gezin van herkomst. Naar opvallendheden. We maken een organogram; een soort stamboom. Er wordt al het één en ander helder. Uiteindelijk kiezen we twee woorden uit. VOELEN en DENKEN. Deze liggen extreem ver uit elkaar voor haar. Moeilijk om samen, tegelijk te ervaren. Het is óf het één, óf het ander. Gedurende de opstelling blijkt dat het stoppen met voelen gestopt is op haar twaalfde. Ze was een gevoelig meisje met de behoefte aan erkenning, aandacht en gezien worden. Daar was echter geen ruimte voor op dat moment bij haar ouders. Ze is toen gestopt met voelen zegt ze. Voelen is gevaarlijk voor het meisje van twaalf jaar. Dit meisje blijft dan ook staan op het DENKEN. Letterlijk. Ze blijft in de opstelling staan op het blaadje DENKEN.

Uiteindelijk blijkt dus dat wanneer in het leven van Yvonne een beroep wordt gedaan op het DENKEN, automatisch het kleine meisje opspringt. Nu helder is waar deze blokkade vandaan komt is het tijd voor een stapje verder. Samen kijken wat er speelt en wat ze eraan zou kunnen doen. Het stroomt weer, tranen vloeien en heling is mogelijk.

Een half uur na de coachsessie wordt ze gebeld door een tv-programma. Of ze meer wil vertellen over haar vakgebied. Magisch! Yvonne durft het aan en ik hoor achteraf dat het goed was gegaan… Hoe bijzonder!